POSTCROSSING - KARTPOSTAL AKIMI ^.^

Merhabalar ben geldim!! 
Heyecanımı iki dakikalığına susturarak oturdum bilgisayarımın başına haydi bismillah başlıyoruzz..
Evet arkadaşlar nedir bu postcrossing? Ne işe yarar? Yeniyor mu?
Bu tür soruların cevaplarını bulabileciğiniz bir yazı olacağını düşündüğüm için yazmaya karar verdim  ki, anlattığım çoğu kişi heveslenerek kalkışmıştır bu işi yapmaya. Haydi o zaman hazırlayın  kartpostallarınızı! Sizleri yıllar öncesine götürüyorum. Fiyuuuuu
Herkesin bildiği gibi zamanında kart atmak oldukça revaştaydı. Bayram için aileler haftalar  öncesinden birbirlerine kartpostal yazmaya başlardı. Koleksiyondan en güzel pullar seçilirdi ve  postane yollarına düşülürdü.
Pul mu aman o da nedir? Diyenlerinizin olduğunu sanmıyorum çünkü en azından her öğrencinin  okula kaydolurken teslim etmesi gereken evrakların yanı sıra bir iki top A4 kağıdı ve 10’un katı  şeklinde pulun satın alınmasını istediklerini unutmadık değil mi? Eve gönderilecek olası mektuplar  için önceden parasını almakta diyebiliriz buna. Pulların para niyetine kullanıldığını da hatırlatmakta  fayda vardır o halde. 
Peki şimdi asıl konumuza gelelim.
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine baktım bu siteye. Şuracığa yazıyorum. www.postcrossing.com
Bir gün okuldayız. Arkadaşım koşa koşa elinde bir şeyle geldi. O kadar heyecanlıydı ki tam yemelik!  Bana elindeki zarfı göstererek ne olduğu anlattı. Yurtdışından geldiğini falan filan derkene yurtdışı  kelimesine takılı kaldığım bir gerçek tabiki :D Sonra kulaklarımı dört(!) açarak dinlemeye devam  ettim. Anlattıkça bende heyecanlandım doğrusu. Dedim ben neden yapmıyorum? 


Sonrasında kırtasiyelerden çeşitli kartpostallar satın alarak siteye kaydoldum. Bu sitenin amacı  gönderdiğin kadar kartpostalı farklı ülkelerden alabilmek. Bir nevi değişim diyebiliriz.
İlk olarak siteye kaydolduğunuzda 5 kişiye gönderme zorunluluğunuz var. Siz ilk 5 kişiye  göndermeden alamayacaksınız aksi takdirde. Peki bu ülkeleri ben mi seçiyorum? Hayır efenim.  Sitenin robotu sizin için rastgele seçiyor ve göndereceğiniz adres karşınıza ID’si ile beliriyor. ID’yi  mutlaka kartpostalınıza eklemeniz lazım. Çünkü karşınızdaki kişi kartpostal ona ulaşana kadar sizin  gönderdiğinizden haberi olmuyor ve sizin kartpostalınızın kullanıcıya ulaştığını görebilmeniz  amacıyla ID yöntemi var. Ayrıca bu yöntem e-posta adresine HURRAY!!! adı altında posta gelmesini sağlıyor. Bu sayede işliyor site ve gönderilen/alınan kartpostallarınızın sayısı sitede her seferinde değişiyor. 
İsterseniz site üzerinde gönderdiğiniz ve aldığınız kartpostalların albümünü yapabiliyorsunuz.
Bunun yanı sıra site size oldukça fazla imkan sunuyor. SWAP dediğimiz karşılıklı kartlaşma işlemi  içinde buton bulunmakta.  Yes/No butonu olarak değiştirebiliyorsunuz. Direct swap: Yes gördüğünüz kişilere çekinmeden mesaj atabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili eklemek istediğim bir kaç bilgi var:
1) Kaydolurken size birkaç soru yöneltiliyor. A) Kendi ülkenizden kartpostal almak ister misiniz?  
B)  Aynı ülkeden tek seferde birden fazla kartpostal almak ister misiniz?
Bu tür seçenekler sizin iradenize bırakılıyor. Size tavsiyem; aynı ülkeden birden fazla kartpostal almayı işaretlemeyin. Aksi takdirde Rusya ve Almanya yoğunluklu olabiliyor size gelenler. Sebebiyse, en çok bu iki ülkenin kullanıcılarının aktif olması.
2) Kartpostalları almadan önce iyice bir araştırın derim. Kimsenin sizi saf yerine koymasına izin  vermeyin. 1 Liralık kartpostal size ucuz gelebilir fakat piyasada gerçek değeri 25 kuruştur. Tabi  25 kuruşluklar her yerde bulunamayabiliyor. Bu yüzden en kötü ihtimal 50 kuruşlukları araştırın.

                    

3) Postaneye gittiğinizde görevliden pul yapıştırmasını isteyin. Hatta pulları vermesi
ni söyleyin siz  yapıştırın ki daha garanti olsun. Hem son hallerini fotoğraflayabilirsiniz :)
4) Pulları önceden yapıştırmak istiyorsanız birçok yerden pul edinebilirsiniz. Ablam ve ben PTT’nin  kendi sitesinden pullarımızı alıyoruz. Postaneye gitmeden önce yapıştırdığımız için postanede bir işimiz kalmıyor. Yukarıda belirttiğim gibi pullar para niyetine geçtiği için parasını önceden vermiş  oluyorsunuz.



5) Bir kartın gönderim ücreti 3 lira 20 kuruştur. Önceden daha uygundu, şuan ki ücretler evde karalar bağlama sebebimiz :( 
6) Tebrik kartı göndermek istiyorsanız şöööyle baştan sona döşemeli şeyler yazamıyorsunuz. Sadece  birkaç cümleyle bitirmeniz gerekiyor yazacaklarınızı. Sebebiyse tebrik kartının haberleşme aracı  olarak kullanılmaması. Kartpostaldan ayrılan yönü bu oluyor. 
7) Site size adres verdiğinde kullanıcının özelliklerini ve bilgilerini güzelce okuyun. Bazıları sizinle  arkadaş olmak isteyebilecek kıvamda. Ve kartpostala yazmanızı istedikleri olabiliyor. Ne yapmaktan  hoşlanırsın? Favori filmin, en sevdiğin yemek vs vs. Bu soruları yanıtlayarak dostluk bağlarını  kurabilirsiniz. Postcrossing'ten penpal dostluğuna uzanan çok fazla arkadaşım oldu. Bu sitenin bana kazandırdığı dostluklar çok başka. (sonraki yazımda penpal nedir konusuna değineceğim)
8) Kartpostalınızı zarfın içine koyup koymamak size kalmış. Bazıları zarfsız istiyor. Bilirsiniz ki kartın  yolculuğu 10/20 gün arası değişiyor ve bu süre zarfında birçok kişinin elinden geçip çokça yerler  görüyor. Kartınız bile anılarla dolu oluyor!! :) İşte bazıları bu anıların zarfa değilde karta yapışık  olmasını diliyor. Biraz yıpranmış kart, yolculuk anılarını üzerinde barındırabiliyor.  Herkesin tercihi farklıdır saygı duymak gerek, bu yüzden lütfen dikkatle okuyalım ne yazdıklarını :)

            


       
                
                                                        (PTT'de beklerken ihihi)

9) Dilerseniz kartpostalın arkasına bozuk para(coin) yapıştırabilirsiniz. Çoğu kişi para koleksiyonu yapıyor. (Bunu da profillerine coin yazarak belirtiyorlar.) Sizde bu şekilde koleksiyon yapabilirsiniz. Oldukça zevklidir. Ben çay koleksiyonu yapıyorum ablam  ise bozuk para kolesiyonu. Kendinizi tanıttığınız kısımda koleksiyonunuzdan bahsederseniz sizin için  fayda sağlayacaktır. :)
10) Pullarını kartpostaldan veya zarftan ayırıp pul koleksiyonu yapmak isteyenleriniz olursa yorumda belirtebilirsiniz. Pullarınıza ve kartınıza zarar vermeden sökebilmeniz için ablamla yaptığımız  uygulamayı sizlere anlatabilirim.
11) Posta kutunuzu sık sık kontrol edin. Aslında bunu söylememe pek gerek yok çünkü her gün  bakma gereği duyacaksınız. Posta kutusuna giderken ki heyecanı hiç bir şeyle kıyaslayamam  arkadaşlar. Hele ki aile bireyleriniz kapıda POSTAN VAR. Diyerek belirdiğinde dünya 2 saniyeliğine  duruyor :D Acaba hangi ülkeden geldi? Neler yazdı? Bu tür sorular artık sizin heyecanınızın bir  parçası haline geliyor. Unutmayın ne kadar kart yollarsanız site size o kadar insan yönlendiriyor. Müthiş değil mi?? Kart gönderdiğime göre heyecanla bekleyebilirim havasında oluyorsunuz.

                              

12) Adresinizi açık bir şekilde yazmaya özen gösterin ve Türkçe yazdığınız adresinizin sonuna TURKEY yazmayı unutmayın. Her ülkeden anlaşılabilmesi için ülke adını ingilizce yazıyoruz. Adınızıda eklemeyi unutmayın.
13) Kartpostalınızın yazı kısmını renkli kalemlerle süsleyip renkli bantlar, stickerlar yapıştırabilirsiniz. Biraz da biz eğlenelim değil mi? Bir de kartpostalınızın ulaştığı kişiyi  düşünün. Ohh mis sevaba girdiniz vallahi.
14) Kartpostallarınızı ingilizce yazmanız gerekiyor. Ortak dil olarak ingilizce kullanılıyor. Bu durum  işimize geliyor da diyebiliriz. Dil gelişimi için oldukça faydalı. Tabi isterseniz kendi dilinizde birkaç  kelime yazıp ingilizce anlamlarınıda ekleyebilirsiniz ilgi uyandırmak amacıyla. Bana gelen son  kartpostalda konnichiwa yazıyordu mesela :) (Japon'ya dan geldi kiii hihihihi) 
15) Son olarak; siteye giriş yaptığınızda göndereceğiniz kişilerin seçilmesi için  send a postcard(karpostal gönder), aldığınız kartpostaldaki ID’nin girişi için ise  register a postcard(kartpostal kaydet) seçeneklerine tıklamanız gerekiyor.
16) Bir başka tavsiyem ise şudur ki; kullanabiliyorsanız siteyi ingilizce kullanın arkadaşlar yoksa google translate gibi içler acısı bir çeviriye mağruz kalıyorsunuz :( :( :(
....
Bu maddeler uzar gider, aklıma geldikçe eklemeyi düşünüyorum. Umarım ilginizi çekebilmişimdir.  Size bir hobi kazandırabildiysem ne mutlu bana!
Yazın arkadaşlar bol bol yazın güzel ülkemizi tanıtın. Özellikle ilgi duyduğunuz ülkeler denk gelirse  zarfın içine küçük hediyelerde koyabilirsiniz. Kendi adresinizi de yazabilirsiniz. Geri dönüş yapmak  isteyenlerde olabiliyor. Hediye ekleyince postanın maaliyeti gramına göre değişiyor unutmadan  söyleyeyim. Bazı zarflarımın gönderim ücretleri 3-4 liraya kadar çıkmıştır hediyelerden dolayı.
Güzel güzel kartpostallar alıp güzel yazılarınızla kalpleri fethedin ülkemizin gücünü gösterin haydi  aslanlarım !! :D 


(İnsanlar üzerinde bu sayede merak uyandırabiliyorsunuz, oldukça etkili!! Tecrübeme dayanarak  söylüyorum) Bizlerde kartlaşabiliriz, sizleri tanımayı çok isterim kartpostal koleksiyonunuzda  küçükte olsa bir faydam olsa ne güzel olur !! :)
Bu arada bana bu hobiyi kazandıran canım arkadaşım Elif’e ve bu heyecanı her hafta hatta her gün  benimle birlikte yaşayan canım ablama kucak dolusu öpücükler, sevgiler!!
Şimdilik hoşçakalın!! Umarım sizi sıkmamışımdır :)
O halde sonraki yazımda görüşmek dileğiyle ^.^
HAVE A NICE DAY AND HAPPY POSTCROSSING !

                              

(Sonraki yazılarımda koleksiyonlarımı paylaşmayı düşünüyorum beklemede kalın ! :)  )

Yorumlar

  1. Bu çılgınlığa kapıldım kapılıyorum ve tabiiki senin sayendee~! Benim bu yoldaki tatliş rehberim vee tabiiki de canım arkadaşım~:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar da sıcacık bir kız!! İyi ki varsın, tanıştığımıza çok memnun oldum olmaya da devam ediyorum :) Muhabbetin için cana yakınlığın için çok teşekkür ederim umarım girdiğin bu yoldan büyük bir zevk alırsın canım benim :)

      Sil
  2. Birşey sormak istiyorum. Bende bu akıma katıldım bana da geldi farklı ülkelerden ama ben gönderirken hep rusya bunu nasıl değiştirebilirim bir fikrin var mı? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah canım aynı sorunu bende yaşadım.Yazımın en başında belirttiğim gibi, Meğersem siteye kaydolurken sorulan sorulardan biri buymuş. ''Aynı anda aynı ülkeden birden fazla kart almak'' kısmına tik koymamak gerekiyormuş. İlk kaydolduktan sonra bunu farkettim ve maalesef ki değiştiremedim. Hesabı kapatıp yeniden açtım ve soruları dikkatlice okuyarak yapmam gerekeni yaptım. Şimdi oh mis birçok ülkeden kartlar alıyorum :)

      Sil
    2. Anladım çok sağol bende öyle yapayım o zaman canım:)

      Sil
    3. rica ederim canım ne demek :) o halde happy postcrossing!

      Sil
  3. Surekli ayni ulkeden kart almak istemiyorsanız Settings kisminda en altta kutucuk seklindeki seceneklerinizi değiştirebilirsiniz. Hesabinizi kapatip yeni hesap acmaniza gerek yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin söylemenizle buldum bende şimdi, settingsten profile'ı seçip en alttaki üç kutucuktan seçenekler değiştirilebiliyormuş teşekkür ederiz tuğba :)

      Sil
  4. Bende gordum onu ama iş işten gecmisti 😀 tesekkurler yinede

    YanıtlaSil
  5. Estağfurullah nolcak canim :)

    YanıtlaSil
  6. postcroossing hesabını kapatma şansımız var mı? yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. settings(ayarlar)a tıkladığınızda account(hesap) kısmına girin. en altta Want to terminate your account? You can do that here. yazısı var. oraya tıklayarak kapatabilirsiniz.

      Sil
  7. Ne güzel bir bilgi paylaşmıssın canım.Ben bilmiyordum ilk defa öğrendim.Ama denemek çok isterim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, eğlenerek yaptığım bir hobi haline geldi, sizi de güzel bir heyecan saracağına eminim keyifli kartlaşmalar :) :)

      Sil
  8. merhaba ben de uygulamaya girmeyi düşünüyorum da yazınızı yeni gördüm, pul olarak istediğimi alabiliyor muyum yoksa özellikleri var mı bir de pul ücreti ve kartpostal ücreti dışında para veriyot muyum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gamze, resmi pulları satın alamazsın, resmi pullar sadece devlet dairelerinde kullanılıyor. Onun dışında diğer pullardan istediğini satın alabilirsin, göndereceğin kartın yurtdışı, yurtiçi, tebrik veya kartpostal kategorisinde oluşuna göre ücretini ptt nin sitesinden öğrenebilirsin pulu da ona göre yapıştırırsın. Pul yapıştırınca eksta ücret ödemiyorsun, pul zaten para niyetine geçiyor. Ptt özel günlerde ücretsiz kartpostal çıkarıyor, dilersen onlardan istediğin kadar alıp gönderebilirsin, sadece pulunu senin yapıştırman gerekiyor. Şuanda sevgililer günü kartları basıldı kartlar kalp temalı, çok güzeller.

      Sil
  9. ya çook tatlışsın, senden kartpostal alan taraf ne kadar şanslıdır. (beni de şanslı hissettirir misin:D) Ben de yeni başladım hatta bir hesapla yetmeyip iki hesap açtım. 10 taneyi gönderdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman ilk kartlarından biri de benden olsun instagram dmden bekliyorum adresini :)
      insta: efsansnmz

      Sil
  10. bu kadar kartpostalı nereden buluyorsunuz yollamak için ben bulamıyorum ya en son kendim bastirdim inşallah beğenirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PTT özel günlerde ücretsiz kart veriyor mesela 18 mart, 23 nisan 14 şubat vs. stokluyoruz bizde sürekli gönderdiğimiz için :)

      Sil
    2. Tabii sadece PTT'den değil kartlarım. İzmir Kemeraltı'nda Evren Dağıtım var, çok çeşitli ve uygun fiyata kart bulabilirsiniz oradan.

      Sil

Yorum Gönder